MENSELIJKE GEBREKEN VOOR GEVORDERDEN

Bestellen via Managementboek
Ook leverbaar als e-book samen met Ego's en andere ongemakken
Voorwoord bij het e-book

 

‘Gewoon je gevoel volgen’, trouw zijn aan jezelf: het lijkt heel echt en authentiek, maar het ís vaak je zin doordrijven. In hun verlangen naar eigenheid zijn veel mensen op drift geraakt. De ene helft van Nederland coacht de andere. Door zo met onszelf bezig te zijn, leven we in een erg klein wereldje. ‘Niet over je grenzen heen gaan’? Juist wel!

Zelfkennis en zelfontwikkeling krijg je door naar buiten te kijken, en dat is waarin Roos Vonk de lezer met dit boek spelenderwijs de weg wijst: kijk eens daar, en daar, zie je die grappige menselijke dwalingen; en als je goed kijkt… zie je ook jezelf.

Een van die dwalingen is dat we niet zo individualistisch zijn als we denken. In groepen worden vaak beslissingen genomen waar niemand het in z’n hart mee eens is. Ook als eenling kun je automatische groepspatronen en neerwaartse spiralen doorbreken. De regie krijgen en houden, zodat je gedrag en je keuzes in overeenstemming zijn met datgene wat je wilt betekenen in de wereld. Dat is iets heel anders dan de verwende kleuter uithangen (‘omdat ik het zo voel’ en ‘omdat ik recht heb op geluk’).

Andere voorbeelden van het menselijk tekort die in dit boek de revue passeren: Waarom onderschatten we altijd hoeveel iets gaat kosten? (en vooral als we juist willen bezuinigen) Waarom verdwijnt de passie in een goede relatie? (En helpt het als je een foute man hebt? Of bent?) Waarom zijn vrouwen onderling van die kempkippen? Waarom is denken aan seks slecht voor de creativiteit en denken aan liefde niet? Wat is het nut van afgunst en leedvermaak? Als we onbewust plagiaat plegen en de feiten verdraaien om onszelf gerust te stellen, is het onbewuste dan wel zo slim?

Op luchtige en humoristische wijze dient Roos Vonk de lezer een gezonde dosis zelfrelativering toe. Een prikkelend boek, voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn eigen en andermans blinde vlekken en verborgen bedoelingen.

Recensies

  • Volkskrant vijf sterren: "Vonk laat de lezer, die al zijn zekerheden over zichzelf langzaam ziet verdampen, niet weerloos achter. Blijmoedig blijft ze hem aansporen om na te denken en zichzelf kritische vragen te stellen. Roos Vonk kan goed schrijven en ironie is haar niet vreemd. Bovenal toont ze nuchter en genuanceerd tegenwicht tegen de tijdgeest, waarin narcisme en emoties de rationaliteit vertroebelen."
  • Managementboek recensie 1: Het is opmerkelijk hoe knap zij afdaalt uit het professorale vakjargon en ons in zeer begrijpelijke taal deelgenoot maakt van veelal opmerkelijke resultaten van psychologisch onderzoek. Een juweeltje dat tot nadenken stemt en na ieder van de 66 onderwerpen een glimlach van herkenning op je gezicht tovert.
  • Recensie 2: Roos Vonk schrijft namelijk met een dermate grote spot - zowel over haarzelf als anderen - dat het herkenbaar en komisch is. Tegelijkertijd relativeert de gedachte dat al je eigen stommiteiten ook die van anderen zijn.
  • De informatiedichtheid per column is hoog. De toon is luchtig en relativerend. Dat komt vooral omdat Vonk laat zien dat ook haarzelf niets menselijks vreemd is.
  • Recensie 3: vlot geschreven, humoristisch, boordevol praktische kennis en ze drukt me regelmatig op een prettige manier met de neus op mijn talloze gebreken.
  • Nederlands Dagblad: "intrigeert en levert vermakelijke teksten in een vlotte en humoristische stijl."
  • Medisch contact: Roos Vonk fileert onze illusies met kwikzilveren pen, zich baserend op wetenschappelijk onderzoek, afgeblust met humor en ironie.
  • Wij blijven hier: Vonk verwoordt trefzeker en helder. Daarnaast ontbreekt het haar niet aan humor.
  • IIZZOO: Wetenschappelijke kennis wordt smeuïg en op een met-de-voetjes-op-de-grond-toon aan de man gebracht. Roos Vonk nodigt de lezer uit zichzelf te spiegelen in wat de sociale psychologie ons te vertellen heeft. En dat druist nogal eens tegen onze intuïtie in. Nog sterker, het dwingt ons onze ‘comfort zone’ te verlaten. Leuk leesvoer en stof tot nadenken.

Interviews

168-menselijke-gebreken-voor-gevorderden