Al deze vragen worden onderzocht binnen de sociale psychologie; een tak van wetenschap die gaat over hoe mensen in het dagelijks leven elkaars gedrag, gedachten en gevoelens beïnvloeden. In ieder hoofdstuk van dit boek wordt een deelgebied behandeld. Elk hoofdstuk is geschreven door Nederlandse of Vlaamse hoogleraren en deskundigen op het betreffende onderzoeksgebied. Zo bevat het boek bijdragen van onder meer Eric van Dijk, Agneta Fischer, Ernestine Gordijn, Vera Hoorens, Gerben van Kleef, Sander Koole, Carolien Martijn en Daniel Wigboldus. De eindredactie is gedaan door Roos Vonk en zij heeft ook diverse hoofdstukken geschreven.
Naast wetenschappelijke theorieën wordt in elk hoofdstuk ook ruim aandacht besteed aan voorbeelden van boeiende gedragsexperimenten en aan situaties uit het dagelijks leven die het onderwerp illustreren. Het boek geeft daardoor niet alleen een up-to-date overzicht van recente wetenschappelijke inzichten, maar is ook prettig leesbaar, herkenbaar en toegankelijk, en biedt concrete toepassingsmogelijkheden.
In deze vierde herziene editie zijn de voorbeelden aangepast aan de aktualiteit. In de beschrijvingen van theorieën en onderzoeksresultaten zijn de meest recente bevindingen en theoretische ontwikkelingen verwerkt. Er zijn meer dan 1000 nieuwe bronnen toegevoegd en er zijn ook diverse bronnen verwijderd waarvan bij replicatie-onderzoek is gebleken dat de resultaten niet erg robuust zijn. Vanwege de vele toevoegingen over onderzoek en theorievorming in de periode 2012-2017 is de vorige editie nu minder bruikbaar voor studenten die tentamen moeten doen in dit vak.
Ook zijn er in deze editie nieuwe cartoons van Fokke en Sukke bij gekomen, die de stof vaak uitstekend illustreren.